<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En jubeldag for bøndene

Publisert 5. mars 2024 kl. 20.00
Oppdatert 8. mars 2024 klokken 18.39
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: NTB

Helt ferske tall viser at ikke mindre enn 5.500 jordbruksforetak (bønder) fikk statlig støtte på minst 1 million kroner i 2023. Året før, i 2022, var det bare 3.400 bønder som fikk så mye fra staten.

Gjennomsnittlig subsidiebeløp for alle 37.000 bønder var nesten en halv million kroner, ifølge Nationen. Det regner altså penger.

Den militante og krigerske lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jakob Solberg, fikk 2 millioner kroner, og lederen i Norges Bondelag, melkebonden Bjørn Gimming, fikk 674.000 kroner.

Noen fikk 3, 4, 5, 6 og 7 millioner kroner. 41 bønder fikk mer enn 3 millioner kroner rett inn på konto.

Vi må si vi synes dette er positivt. Bøndene får stadig mer fra skattebetalerne, og det viser seg at det lønner seg å klage og syte hver dag. Mens lykkelige kuer spretter og hopper omkring (ifølge TV-reklamen fra Tine).

Bondens sluttregnskap får man først når man har lagt til inntektene fra salget av kjøttet, melken og kornet og trukket fra kostnadene ved driften. De tallene har vi ikke.

Bondeleder Solberg sier til Nationen at han helst ville hatt mer av inntektene fra markedet, men regjeringen vil ikke øke matvareprisene. Solberg lever i den villfarelse at maten i Norge er billig fordi vi bare bruker 12 prosent av inntekten på mat. Han skjønner ikke at det er inntekten som er veldig stor. En inntekt som skal brukes på mye annet enn mat.

Bondeleder Gimming sier at når regjeringen ikke vil at matprisene skal økes, må det bli mer statsstøtte.

Vi kan altså juble for 17 milliarder kroner rett i fôret men det skal bli mer i 2024.

Det har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lovet bøndene.