<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen stiger etter juleferie

Oljeprisene er lite endret onsdag morgen, men handles nesten en dollar pr fat høyere enn ved stengetid på Oslo Børs fredag før juleferien.

Publisert 27. des. 2023 kl. 09.08
Oppdatert 27. des. 2023 klokken 09.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 207 ord
STIGER: Oljeprisen stiger marginalt onsdag morgen.  Foto: NTB

Brent-olje koster i skrivende stund 81,23 dollar, opp 0,2 prosent. WTI-oljen faller 0,1 prosent til 75,50 dollar fatet. Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 79,99 dollar da Oslo Børs tok juleferie fredag.

Stadig økte spenninger i Midtøsten har gjort at oljeprisen har steget siden fredag. Containerskipet «MSC United VIII» ble angrepet i Rødehavet tirsdag til tross for at USA og andre land har opprettet en marin innsatsstyrke for å motvirke angrep.

– Vedvarende konflikt i Rødehavet driver frem et prisrally, sier senior markedsanalytiker Priyanka Sachdeva i Phillip Nova til Bloomberg News.

Reuters melder at USA onsdag har ferdigstilt kontrakter for kjøp av tre millioner fat olje som et tiltak for å fylle på de startegiske resservene, etter det rekordstore salget i fjor. Kjøpene skal i gjennomsnitt ha blitt gjort for 77,31 dollar per fat.  

Russisk olje fortsetter å flyte til Kina 

Videre melder russiske nyhetsbyråer onsdag ifølge Reuters at rundt halvparten av Russlands petroleumseksport i 2023 har gått til Kina, mens Indias andel har steget til 40 prosent på to år.

– Hovedpartnerne i den nåværende situasjonen er Kina, som har fått sin andel økt til omtrent 45-50 prosent, og selvfølgelig India, sier Russlands visestatsminister Alexander Novak. Han legger til at Europas andel av russisk råoljeeksport har falt til 4-5 prosent, fra rundt 40-45 prosent.