<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Shell tjente rått på oljetrading

Shell leverer nok et knallkvartal og fortsetter tilbakekjøp av aksjene for å øke verdsettelsen. En tredobling hos oljetradingsdivisjonen bidro sterkt.

Publisert 2. mai 2024 kl. 10.29
Oppdatert 2. mai 2024 klokken 10.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
TALL: Shell leverer gode tall for første kvartal NTB

Oljegiganten Shell pumpet opp et overskudd på 7,7 milliarder dollar i første kvartal, langt over det analytikere forventet i forkant. 

I første kvartal 2023 tjente selskapet 9,6 milliarder dollar, mens tilsvarende tall i fjerde kvartal 2023 var 7,3 milliarder dollar.

– Shell leverer nok et kvartal med sterk operasjonell og finasiell fremdrift. Det demonstrerer vårt vedvarende fokus på å levere mer verdi og mindre utslipp, sier administrerende direktør Wael Sawan.

Ukrainske droneagrep bidro

Gjennom kvartalet produserte giganten 2,91 millioner fat oljeekvivalenter daglig, opp tre prosent fra forrige kvartal. Dette skjedde samtidig som oljeprisene steg betydelig gjennom årets første måneder. Selv om prisene har falt betydelig den siste uken, er Brent-olje opp 12,5 prosent hittil i år

Selskapets kjemikalie- og produktdivisjon, som inkluderer raffineringsvirksomheten og oljetrading, opplevde en tredobling i inntjeningen fra forrige kvartal, til 2,8 milliarder dollar. Dette var en viktig bidragsyter til resultatet. 

Tredoblingen ble drevet av økt forstyrrelser i Rødehavet, samt ukrainske droneangrep som slo ut en rekke russiske raffinerier. God timing på raffinerivedlikehold skal også ha bidratt.

Selskapets LNG-virksomhet, som viste styrke i fjerde kvartal, datt tilbake med 7 prosent i første kvartal. Det var imidlertid et mindre fall enn ventet.

Vil øke verdsettelsen

Selskapets tilbakekjøp av aksjer fortsetter i fullt tempo. I andre kvartal skal aksjer for 3,5 milliarder kjøpes og strykes, noe som tilsvarer beløpet man har sett de siste to kvartalene. Utbyttet holdes fast.

Denne strategien skal være hovedleddet i et forsøk på å øke verdsettelsen av selskapet til samme nivå som sine amerikanske konkurrenter. Shell er opp 14 prosent hittil i år.

– Vi er overbevist om at dagens aksjekurs ikke representerer de komplette verdiene av selskapet vårt. Tilbakekjøpene vil fortsette frem til vi ser dette, uttalte selskapets finansdirektør Sinead Gorman.