<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fasaden slår sprekker

De utenlandske børsindeksene steg fredag, men det er stadig flere tegn på at dramatisk høyere renter skaper betalingsproblemer.

Publisert 3. mars 2023 kl. 18.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord
GIKK KONKURS: Stadig større mislighold blant bruktbilforhandlerens låntagere bidro til at American Car Center måtte stenge dørene tidligere i denne uken. Foto: Clewisleake, Dreamstime.

Ved firetiden fredag var både S&P 500 og Euro Stoxx 600 opp med 0,7 prosent, og det var ingen tegn på panikk blant investorene. Mange snakker nå om at vi trolig unngår en global resesjon, og at det seneste årets renteoppgang ikke har svidd like mye som mange hadde fryktet. Samtidig er det imidlertid tegn på den relativt pene fasaden begynner å slå sprekker.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at private equity-selskapet Blackstone har misligholdt et lån på 562,5 millioner dollar, tilsvarende nesten 5,9 milliarder kroner. Kreditorene har pant i en portefølje med kontorer og butikklokaler eid av finske Sponda, som ble overtatt av Blackstone i 2017. Misligholdet skyldes en kombinasjon av renteoppgang og fallende eiendomsverdier. 

I en separat melding opplyste Blackstone at kundene fortsatt har begrenset evne til å ta ut penger fra selskapets eiendomsfond, som forvalter rundt 740 milliarder kroner. Dette har nå vært tilfellet i fire måneder på rad. Fredag ettermiddag var Blackstones aksjekurs ned med 1 prosent.

Også deler av USAs billånmarked er på tynn is. En fersk rapport fra S&P Global viser at mer enn 6 prosent av «subprime»-segmentet ikke har betjent sin gjeld på minst 60 dager, noe som er betydelig mer enn under den globale finanskrisen i 2008-2009. Utviklingen blir trolig langt verre, ettersom renten på amerikanske billån har steget til det høyeste nivået på 13 år. Så sent som i denne uken gikk en av de større bruktbilforhandlerne og långiverne, American Car Center, konkurs og la ned virksomheten.

Salget av elbiler går fremdeles bra. ChargePoint, som lager og installerer ladestasjoner for denne typen kjøretøy, fikk likevel et kursfall på 4 prosent fredag. Inntektene på 153 millioner dollar i fjerde kvartal var 12 millioner mindre enn ventet, og dessuten skuffet ledelsens «guiding».

Dell Technologies la derimot frem overraskende gode topp- og bunnlinjetall, idet sterkt salg av datamaskiner til næringslivet oppveide svak etterspørsel i PC-segmentet. Igjen var ledelsens prognose lite imponerende, men ved firetiden fredag var aksjekursen likevel opp med 1 prosent.

I Europa meldte Universal Music Group at fjorårets resultat før skatt økte med 23,3 prosent fra 2021. Analytikerne hadde imidlertid sett for seg enda bedre lønnsomhet, og aksjekursen svekket seg med 2 prosent.