<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stuper etter slaktanalyse

Dagens Industri har funnet ut at inkassoselskapet Intrum sitter i luksusfellen. Aksjen stuper på Stockholmsbørsen fredag.

Publisert 9. juni 2023 kl. 11.35
Oppdatert 9. juni 2023 klokken 13.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
I MOTVIND: Intrum, ledet av Andrés Rubio. Foto: Intrum

Intrum stuper over 17 prosent på Stockholmsbørsen fredag formiddag. Kursfallet kommer etter at Dagens Industri-kommentator Richard Bråse publiserte en slaktanalyse av selskapet tidlig torsdag kveld. 

«Børsen har i år vært nådeløs mot gjeldstyngede selskaper som har vist tydelige tegn på operasjonell svakhet. Cint, Embracer og Viaplay er alle blitt halvert på rapporter og resultatvarsler. Med tanke på at nettogjelden i Intrum tilsvarer 8,7 ganger justert driftsresultat kan verdsettelsen av driften ikke bli særlig lav uten at verdien på aksjene nulles», heter det i analysen fra Bråse.

Luksusfellen

Han skriver rett ut at Intrum nå sitter i luksusfellen, akkurat slik Finansavisens aksjekommentator Karl Johan Molnes formulerte det i slutten av april da inkassoselskapet la frem sine tall for første kvartal.

På den påfølgende presentasjonen uttalte Intrums konsernsjef Andrés Rubio at forretningsklimaet var det vanskeligste selskapet har opplevd. 

«Dette skulle være Intrums drømmemarked, men i stedet har ledelsen våknet opp i en luksusfelle der selskapet må kutte kostnader for å overleve. Det er ikke til å tro», skrev Molnes den gangen.

Rubios plan omfatter blant annet et kostnadskuttsprogram på 600 millioner svenske kroner, flytting av kostnader ut fra hovedkontoret ved å bryte opp One Intrum-programmet og endret kurs mot en mindre kapitalintensiv forretningsmodell ved å tilby utenforstående å investere i låneporteføljer.

Short-favoritt

Bråde i Dagens Industri trekker frem i sin analyse at shortingen av Intrum er doblet siden årsskiftet og at aksjen er den mest shortede på Stockholmsbørsen – i skyggen av SBB. Videre peker han på utbyttene.

«Direkteavkastningen regnet på årets utbyttenivå beløper seg til 16 prosent, men utbyttet er en uholdbar fantasi i et selskap som ikke genererer fri kontantstrøm. Det høye utbyttet skal for det første ses på som at  styret vegrer seg for å innse faktum: Nordic Capital er på vei til å kjøre Intrum til bunns både finansielt og operasjonelt», skriver han.

Ifølge kommentatoren er risikoen for at aksjen halverer seg på kort sikt betydelig høyere enn sjansen for at den dobles på lengre sikt.