<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekyl for europeiske eiendomsaksjer

Den svenske utleiegiganten SBB fikk en kursoppgang på 13 prosent tirsdag. Også tyske og finske eiendomsaksjer hadde medvind.

Publisert 4. juli 2023 kl. 16.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
AKSJONÆRENE HAR TAPT: Her i Stockholm har SBB sitt hovedkontor. Foto: Bloomberg

I det seneste året har svenske eiendomsaksjer gjort det katastrofalt. Castellums aksjekurs har stupt mer enn 90 prosent, SBB har tapt rundt 70 prosent, og Balder er nesten 40 prosent mindre verdt enn på toppen i august. Generelt skyldes nedturen en kombinasjon av høy belåning og rask renteoppgang. Riksbankens styringsrente ligger nå på 3,75 prosent, men den er fortsatt milelangt under konsumprisveksten på 9,7 prosent i mai. Enda høyere renter ligger med andre ord i kortene.

Tirsdag fikk sektoren imidlertid en etterlengtet rekyl. Castellum-kursen steg med 3 prosent, mens Balder og SBB la på seg henholdsvis 6 og 16 prosent. Paradoksalt varslet Fitch samme dag at det vurderer en nedgradering av SBBs kredittrating fra dagens «BB+», som allerede signaliserer høy fare for mislighold. Fitch viste til økt finansieringsrisiko og en viss sjanse for at salget av SBBs Educo-virksomhet ikke blir gjennomført. På den positive siden estimerer ratingbyrået at boligutleieren har tilstrekkelig med kontanter til å kunne dekke sine forpliktelser i de kommende 12 månedene.

Også eiendomsaksjer i andre europeiske land leverte hyggelig avkastning. I Tyskland steg Vonovia, URW og Deutsche Wohnen med 3–4 prosent. Finske Kojamo, som eier og leier ut leiligheter, ble 4 prosent mer verdt. Sektorens kraftige og omfattende rekyl kan tyde på at en såkalt «shortskvis» er underveis, der spekulanter som har solgt aksjer short tvinges til å kjøpe dem tilbake.

På makrofronten kom det tall for Tysklands handel med utlandet. De viste at eksporten sank med 0,1 prosent fra april til mai, og med 0,7 prosent på ett år. Importen økte med 1,7 prosent på en måned, men var likevel 8,6 prosent lavere enn i mai 2022.

For øvrig var USA-børsene stengt, grunnet feiringen av landets uavhengighetsdag. Siden 2009 har S&P 500 og Nasdaq steget med henholdsvis 3.3 og 4,1 prosent i snitt i juli.