<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stabil ledighet

Ledigheten holder seg på 2 prosent, men antall ukrainere som trenger hjelp for å komme seg i jobb stiger jevnt og trutt.

Publisert 3. mai 2024 kl. 10.01
Oppdatert 3. mai 2024 klokken 12.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 334 ord
LA FREM TALL: NAV, ledet av Hans Christian Holte. Foto: NTB

58.400 personer var registrert som helt arbeidsledige i april, tilsvarende 2,0 prosent av arbeidsstyrken, viser tall fra NAV fredag. Dette er i tråd med TDN Direkt-konsensus.

Sesongjustert var det ingen endring i antallet helt ledige og arbeidssøkere på tiltak i april.

– Ledigheten er stabil, men tallet på ukrainere som trenger hjelp fra NAV for å komme i jobb øker fra måned til måned. Hittil i år har det blitt 1.600 flere ledige, og økningen skyldes i stor grad at flere ukrainere registrerer seg hos NAV, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte ifølge en pressemelding.

74.100 personer var registrert som helt ledige eller arbeidssøkere på tiltak (bruttoledigheten) ved utgangen av april, 2,5 prosent av arbeidsstyrken.

Halvparten innvandrere

På toppen av bruttoledigheten kommer 24.300 personer delvis ledige. Totalt var det dermed 98.400 registrerte arbeidssøkere hos NAV ved utgangen av april, tilsvarende 3,3 prosent av arbeidsstyrken.

Halvparten av de helt ledige og arbeidssøkere på tiltak ved utgangen av april har innvandrerbakgrunn. Sammenlignet med april i fjor har antallet steget med 8.700 (29 prosent) med innvandrerbakgrunn, mens antallet uten innvandrerbakgrunn er opp 1.500 personer (5 prosent). 

Ukrainere (6.900 personer) utgjør nå den største gruppen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, etterfulgt av polakker (5.500).

– Gode jobbmuligheter

Justert for normale sesongvariasjoner ble det 4 prosent færre ledige i Vestfold i april, mens det ble 2 prosent færre i Østfold, Møre og Romsdal samt Telemark. I de øvrige fylkene er endringene små.

Bruttoledigheten var høyest i Østfold, med 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Troms har den laveste ledigheten, med 1,8 prosent av arbeidsstyrken.

Samtidig ble det i løpet av april registrert 64.100 nye ledige stillinger på arbeidsplassen.no, tilsvarende 2.400 nye stillinger pr. virkedag og 15 prosent flere enn i april i fjor. Sesongjustert har antallet falt noe så langt i år, men fremdeles er det høyere enn fjorårssnittet.

– Jobbmulighetene er gode nå, etterspørselen etter arbeidskraft er høy, og det er flere ledige stillinger enn i fjor, sier Holte.

Flest ledige stillinger er å finne innen helse, pleie og omsorg (13.700), butikk og salgsarbeid (7.100), samt reiseliv og transport (6.000).