<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges Bank støtter forslag om å utvide utlånsforskriften

Publisert 9. nov. 2022 kl. 11.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord
NORGES BANK: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Are Haram

Norges Bank støtter forslagene om å endre virkeområdet og å utvide forskriften med lån med annen pant enn bolig.

Det fremgår av Norges Banks høringssvar kunngjort onsdag, etter at Finansdepartementet 3. oktober ba om merknader til Finanstilsynets forslag om å videreføre forskriftsregulering av bankenes utlånspraksis med enkelte innstramminger.

Norges Bank viser i høringssvaret samtidig til sin vurdering i brevet til Finanstilsynet i juni om at «forskriften kan videreføres uten endringer nå» og mener kravet til maksimal gjeldsgrad og fleksibilitetskvotene ikke bør endres.

«Utviklingen i norsk økonomi siden juni endrer ikke denne vurderingen», skriver sentralbanken.

Finanstilsynet foreslår at grensen for gjeld i forhold til inntekt reduseres fra 5 til 4,5 ganger årsinntekt, og at bankenes fleksibilitetskvote for boliglån strammes inn.

Finanstilsynet foreslår også at forskriftsreguleringen utvides til å omfatte lån til forbrukere med pant i annet enn bolig. I tillegg tilsynet at virkeområdet endres slik at forskriften gjelder lån til forbrukere slik disse defineres i ny finansavtalelov som trer i kraft 1. januar 2023.

(TDN Direkt)