<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordmenn har lavere forbruksgjeld

Men ny misligholdt forbruksgjeld til inkasso har økt, viser tall fra Gjeldsregisteret. Totalt er forbruksgjelden på 150,2 milliarder kroner.

Publisert 31. okt. 2022 kl. 10.14
Oppdatert 31. okt. 2022 klokken 14.27
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 178 ord
MINDRE GJELD: Færre tyr til lettvinte og rådyre lån. Foto: Bloomberg

Det samlede forbruksgjelden til norske privatpersoner fortsetter å avta, viser tallene for tredje kvartal. Nedgangen har likevel bremset kraftig opp sammenlignet med årene før.

Det kommer frem av pressemelding fra Finanstilsynet.

Totalt var forbruksgjelden på 150,2 milliarder kroner ved utgangen av september 2022. Det er 2,1 milliarder kroner lavere enn for ett år siden, tilsvarende en nedgang på 1,4 prosent.

Misligholdsandelen for forbrukslån til norske kunder var 9,9 prosent ved utgangen av første halvår 2022, mot 13,2 prosent ett år tidligere.

Den rentebærende delen av gjeldsmassen ble redusert med 5,2 milliarder, men har økt noe siden utgangen av juni. Ikke-rentebærende gjeld økte med 3,1 milliarder siste år.

«Nesten en fjerdedel av den rentebærende gjelden ligger i foretak som kjøper utlånsporteføljer (hovedsakelig misligholdte lån) fra norske banker, og denne andelen har gått markert opp de seneste årene», skriver Finanstilsynet.

Andelen låntakere med flere enn fem kreditter registrert i Gjeldsregisteret er blitt ytterligere redusert det siste året, og var 5,8 prosent ved utgangen av september 2022. Denne gruppen sto for 42,2 prosent av samlet benyttet kreditt, opplyser de videre.