<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Situasjonen vil bli verre

30 prosent av norske bedrifter tror at de ikke vil ha samme omsetning som før krisen før tidligst neste år.

Publisert 10. mars 2021 kl. 09.59
Oppdatert 17. mars 2021 klokken 14.19
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 526 ord
«Mild forverring»: Men sjeføkonom Øystein Dørum frykter større problemer hvis de mulige nye restriksjonene innføres. Foto: Are Haram

Tett på ettårsdagen for den første runden med strenge smitteverntiltak, viser NHOs medlemsundersøkelse en i hovedsak uendret, og fortsatt svak, stilling for norske bedrifter.

Sjeføkonom Øystein Dørum viser til SSBs BNP-tall for januar, som viste en nedgang på 0,2 prosent, og oppfatter at situasjonen er minst like svak i mars.

– Og verre vil den ventelig bli, tror han.

Lenge til comeback

– Vi har for første gang spurt bedriftene om når de tror at de selv er tilbake på omsetningen fra før krisen, og der har du den samme todelingen som vi ser på andre områder, sier Dørum.

En fjerdedel av bedriftene har allerede nådd førkrise-omsetning, 13 prosent har til og med høyere omsetning enn for ett år siden og 32 prosent tror de er tilbake før nyttår. Totalt 30 prosent tror de er der neste år, enda senere eller at de aldri kommer tilbake (2 prosent).

– Ellers viser undersøkelsen en mild forverring, og vi frykter det blir verre hvis regjeringen gjør alvor av de mulige innstrammingene de peker på. Da vil bildet i neste undersøkelse bli svakere.

Økte betalingsvansker

Over halvparten av bedriftene har lavere etterspørsel eller kanselleringer, og nesten halvparten har lavere omsetning enn i mars i fjor.

Den hardest rammede gruppen, som har mistet mer enn 75 prosent av omsetningen, øker til 16 prosent, den høyeste andelen siden juni. Også andelen med betalingsvansker er den høyeste på trekvart år, 18 prosent.

Dessuten viser NHOs medlemsundersøkelse at andelen bedrifter som har måttet ty til oppsigelser stiger videre.

Hovedbildet fra undersøkelsen er likevel nær det Dørum kaller «et hvileskjær», og han tror ikke på vesentlig bedring før brorparten av restriksjonene lettes.

– Hvis vi baserer oss på FHIs prognoser, vil det være gitt 6–7 millioner vaksinedoser i juli. Da kan opp mot 3,5 millioner være ferdigvaksinert.

– Var for pessimistisk

Tidligere denne uken viste NHOs makroprognoser 3,2 prosents vekst i fastlands-BNP i år, svakere enn det meste annet av norske prognoser. 

– I fjor var vi for pessimistiske. Det må jeg bare medgi. Vi trodde for eksempel på en klar nedgang i fjerde kvartal, som viste seg å bli ganske bra, sier Dørum.

– Nå har vi jekket opp prognosene, blant annet fordi vi tror på mye oppdemmet etterspørsel. Det er et potensial for at etterspørselsveksten blir enda sterkere enn vi tror, for vi tror ikke at mersparingen i husholdningene det siste året vil gå til etterspørsel i særlig grad.

– OECD kom tirsdag med en kraftig oppjustering av globale utsikter. Ville dine prognoser vært sterkere, om du hadde tatt høyde for dette?

– I liten grad. Våre internasjonale prognoser lå allerede tett på det OECD kom med nå.

Heving i desember

– Du venter første norske renteheving i desember. Hvilke signaler får vi fra Norges Bank til uken, og hva skal til for at Norges Bank fremskynder rentehevingen enda mer?

– Vi regner med at de vil ha anslag omtrent som oss, og dermed vil signalisere en renteheving i desember. Hvis boligprisene fortsetter stigningen, vaksinetallene overrasker på oppsiden og mutasjonene på nedsiden, vil rentehevingen rykke nærmere. Da er behovet for rekordlave renter mindre opplagt, mener Dørum.

– Men det vil ikke skje før vi langt på vei kan avskrive faren for en fjerde smittebølge.