<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdens dyreste byer for et luksuriøst liv

Hvor i verden koster et liv med gourmetmåltider, luksusbiler, eksklusiv vin og reiser på businessklasse mest?

Publisert 20. juni 2023 kl. 20.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 500 ord
DYREST: Singapore. Foto: Bloomberg

Singapore har klatret til topps på listen over verdens dyreste byer for luksuriøs livsstil, fra en femteplass i fjor. Det er første gang bystaten topper oversikten, ifølge Bloomberg.

«Høye levestandarder og krav til lokal infrastruktur som går til himmels, betyr at livet her ikke blir billig», heter det i en rapport utarbeidet av den sveitsiske formuesforvalteren Julius Baer Group.

Det pekes på at det er «ekstremt høy» etterspørsel etter bolig i Singapore, og at bilhold og helseforsikring koster henholdsvis 133 og 109 prosent mer enn det globale gjennomsnittet.

Shanghai har samtidig falt fra førsteplass til en annenplass, mens Hongkong har klatret fra fjerde- til tredjeplass på listen.

Rangeringen baseres på en undersøkelse utført blant velstående personer samt prisutviklingen for relevante goder og tjenester, som for eksempel bolig, bil, businessutdanning, matopplevelser og reiser på businessklasse.

De dyreste byene for et liv i luksus

1Singapore (5)
2Shanghai (1)
3Hongkong (4)
4London (2)
5New York (11)
6Monaco (6)
7Dubai (14)
8Taipei (3)
9São Paulo (12)
10Miami (18)
11Bangkok (15)
12Jakarta (19)
13Paris (10)
14Zürich (7)
15Tokyo (8)
16Milano (13)
17Sydney (9)
18Mumbai (24)
19Barcelona (16)
20Manila (21)
21Mexico City (22)
22Frankfurt (17)
23Santiago (-)
24Vancouver (20)
25

Johannesburg (23)

Kilde: Julius Baer Global Wealth and Lifestyle Report 2023

Brexit-effekter

London kommer på en fjerdeplass på oversikten over de dyreste byene for et liv i luksus.

Den britiske storbyen har dermed rykket ned fra en annenplass i 2022.

Brexit og ettervirkningene trekkes frem som en faktor som stadig svekker Storbritannias anseelse. Statusen som finanssentrum trues dessuten av byer som Dubai og topplasserte Singapore.

FALLER: London. Foto: Bloomberg

Dollarhjelp

Dubai har til sammenligning klatret fra 14. plass til en syvendeplass på listen, som totalt omfatter de 25 dyreste byene i verden. Emiratet løftes blant annet av at et stort antall velstående mennesker har flyttet hit, noe som gjenspeiles i både etterspørsel og priser på boligmarkedet.

Monaco har beholdt sin sjetteplass, mens New York har bykset fra 11. plass til femteplass, blant annet med hjelp fra en sterkere dollar.

Taiwanske Taipei har derimot falt fra en tredjeplass til en åttendeplass, mens São Paulo i Brasil og Miami i USA har klatret inn blant topp ti, fra sine plasseringer som nummer 12 og 18 i fjor.

Franske Paris, sveitsiske Zürich og japanske Tokyo har alle falt ut av topp ti, til henholdsvis 13., 14. og 15. plass.

«Partymodus»

Ifølge Bloomberg viser Julis Baers rapport at Europa, Midtøsten og Afrika nå er regionen det er rimeligst å leve godt i – for første gang i den årlige rapportens historie.

Videre trekkes det frem at vin, whisky, luksusbiler, hotellsuiter, flyreiser på businessklasse og fine dining er blant de mer etterspurte premiumvarer og -tjenester som har sett størst prisvekst.

«Mange er fortsatt i post-pandemisk partymodus», sier Mark Matthews, Julius Baers analysesjef i Asia og Stillehavsområdet, ifølge Bloomberg.

Sykkelprisene derimot, rapporteres ned 1,8 prosent, etter at de ble sendt til himmels under pandemien.