<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU: Facebook-brukere bør ikke tvinges til å betale for sikkerhet

Facebook-eier Meta og andre nettplattformer bør ikke kunne tvinge sine brukere til å betale for datasikkerhet, mener EUs personvernråd.

Publisert 17. apr. 2024 kl. 21.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 112 ord
Facebook-eier Meta bør ikke tvinge sine brukere til å betale for datasikkerhet, mener EUs personvernråd. Foto: NTB

Det europeiske personvernrådet (EDPB) peker på at retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler den europeiske datatilsynsmyndigheten.

– Modellene vi har i dag, krever vanligvis at man enten gir bort alle dataene sine, eller betaler. Dermed samtykker de fleste til dette for å kunne bruke tjenesten, og de forstår ikke fullt ut hva dette innebærer, sier styreleder Anu Talus i EDPB.

Uttalelsen kommer etter at datasikkerhetsmyndighetene i Nederland, Norge og den tyske delstaten Hamburg gikk til EDPB for å få en vurdering av Metas betal-eller-samtykke-modell.

– Plattformene bør gi brukerne et reelt valg, understreker Talus, som også er sjef for den finske datasikkerhetsmyndigheten.

(NTB)