<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
GULEGG: Høneegget fra 1885 var det første Fabergé-egget som ble laget. Det kunne vris opp som en Babushka-figur, med både en eggeplomme, en gullhøne, en krone og et rubinegg-anheng inni.  Foto: Getty Images

Tidenes påskeegg er verdt 33 millioner dollar

De berømte Fabergé-eggene må være tidenes dyreste påskeegg.

Publisert 29. mars 2021 kl. 21.52
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 935 ord

De kommer i alle regnbuens farger med gull og edelstener, og er blitt godt representert i populærkulturen. Alltid som drømmegjenstand for tyveri, slik som i tidenes kupp i Oceans 12, eller som en verdifull gjenstand å redde, som for Roger Moore som James Bond i «Octopussy».

Kun fantasien satte grenser for hva smykkehuset House of Fabergé fant på med de berømte Fabergé-eggene. Til tross for at en russisk amerikaner stjal navnet til sitt duftmerke i 1937, er det først og fremst de råflotte eggene man tenker på. I dag låst trygt inne på museer og i private kolleksjoner verden over.

Sjekk ut noen av de villeste eggene under:

SPEKTAKULÆR LUKSUS: Fabergé-eggene. <strong>Foto: Getty Images</strong> (1 / 8)
SPEKTAKULÆR LUKSUS: Fabergé-eggene. Foto: Getty Images

Den utlimate påskegaven

Tsar Aleksander III, tilhørende Romanov-dynastiet, fant på den ultimate påskegaven til kona, keiserinne Maria Fjodorovna i 1885 – et unikt egg bestilt fra gullsmed Peter Carl Fabergé.

Det hvite egget kunne vris opp slik at en gyllen eggeplomme kom til syne. Inni plommen var en gyllen høne, som inneholdt en diamantkrone og et lite rubinanheng. Litt som en russisk Babushka-figur. Opprinnelig skulle egget ha en diamantring, men etter innspill fra keiseren ble det et lite rubinkjede. Det beskjedne halskjedet til tross - keiserinnen var fra seg av begeistring over gaven, og en påsketradisjon var født.

Fabergé fikk frie kreative tøyler. Ikke engang keiseren visste hva slags form egget ville komme i. Den eneste kravet var at det måtte inneholde en overraskelse. Som om et svindyrt egg ikke var nok.

Glem skitur med Kvikk Lunsj i skiløypa, krim i solveggen eller håpløst håndmalte egg. Her snakker vi ekte påsketradisjoner. I dag kan man få seg en liten bit russisk luksus gjennom merkets smykker med miniegg. Kanskje kjøpe et halskjede til 300.000 kroner neste påske?

Selv om de ikoniske Fabergé-eggene ble skapt under ledelsen av Peter Carl Fabergé, var det faren hans Gustav Faberge som startet smykkehuset. Ung og håpefull dro han til St. Petersburg på 1830-tallet for å bli gullsmed. Etter å ha jobbet hos anerkjente Keibel med bestillinger fra russiske kongelige, endret han i 1842 navnet sitt til Fabergé med aksent, som muligens ga navnet hans en viss klasse. I en kjeller i byens fasjonable gate, Bolshaya Morskaya, åpnet han sin første smykkebutikk.

Fabergé

  • Også kjent som House of Fabergé.
  • Grunnlagt i 1842 av Gustav Faberge, baltisk tysk gullsmed.
  • Tsar Aleksander II bestilte det første Fabergé-egget i 1885.
  • Kjent for sin forkjærlighet for farger og emaljering.
  • Lanserer den store eggejakten i 2012 som en hyllest til de ikoniske eggene.
  • Lanserer sin første klokkekolleksjon i 2015, med inspirasjon fra påskeegget fra 1908.
  • Samarbeider med Rolls-Royce i 2018 om The Spirit of Ecstasy-egget, med Rolls Royce-maskoten inni.

Generasjonsskifte

I 1882 tok sønnen Peter Carl over selskapet. Sammen med broren Agathon skapte han en internasjonal merkevare, som gikk mot datidens trendbilde med diamanter, og heller omfavnet fargerike edelstener og pustet nytt liv i den glemte kunsten, emaljering. De utvidet sortimentet med objets de fantaisie – som nettopp de berømte påskeeggene.

RÅFLOTT: Lucinda Hollingsworth poserer med et Fabergé-egg i Vogue i 1958. Foto: Getty Images

Rundt 50 påskeegg skal ha blitt skapt av Fabergé for den russiske tsarfamilien mellom 1885 og 1916. Ti bestilt av Aleksander III, og kanskje så mye som 40 av sønnen Nikolaj II. Sistnevnte fortsatte tradisjonen da faren døde i 1894, og ga et egg til sin mor og et til konen Alexandra hvert år.

Eggene ble sett på som den ultimate bragden for det russiske smykkehuset, og ansees å være de siste store bestillingene av såkalte objets d’art. Nesten ingen utenfor familiens fire vegger visste om dette påkostede ritualet.

Konsifiskerte egg

Det var ikke bare Romanov-dynastiet som hadde råflotte påsketradisjoner. Flere Fabergé-egg skal ha blitt bestilt av aristokrater i det russiske hoff, deriblant av den prominente familien Jusupov, kjent for sin ekstreme rikdom. De var faktisk rikere - om det overhodet var mulig - og klarte seg langt bedre enn Romanov-familien, som ble henrettet av bolsjevikene under den russiske revolusjonen i 1918.

Prins Feliks Jusupov giftet seg med Irina Aleksandrovna Romanova – niesen til Nikolaj II. Han bestilte Jusupov-egget av Fabergé – et gyllent egg dekket med rubiner og smaragder, med en skjult klokke inni. Han unngikk henrettelse og drepte heller munken Rasputin, som skal ha vært medvirkende til monarkiets undergang.

RUSSISK HÅNDVERK: Verksted med Fabergé-egg i St. Petersburg i 1919. Foto: Getty Images

Egget ble konfiskert av russiske tjenestemenn, og skal senere ha blitt solgt til kunstsamlere i London på 1940-tallet. Romanov-eggene ble tatt fra palasset deres og gjemt bort i Moskva, og solgt senere av den russiske regjeringen da pengekassen var tom.

Alt i alt tror man at rundt 70 egg ble laget. Nå og da dukker et forsvunnet egg opp. I 2014 oppdaget en amerikansk skraphandler at egget han hadde kjøpt for 500 dollar, var det tredje savnede Fabergé-egget. Gullegget fra 1887 var dekorert med tre safirer, løvepoter og hadde en klokke inni– og viste seg å være verdt 33 millioner dollar.

Ti egg skal fremdeles være savnet – som legger grunnlaget for tidenes mest ekstravagante påskejakt.