<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inkassosakene hoper seg opp

Inkassosaker har økt med 7 prosent det siste året, ifølge Kredinor. De som har det tøffest fra før, får det tøffere.

Publisert 14. nov. 2023 kl. 07.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
DYRTID: Antallet inkassosaker har økt i løpet av året, spesielt hos de som sliter med inkassosaker fra før. Foto: Dreamstime

Inkassosaker i Norge har økt med 7 prosent det siste året, der både privatpersoner og små- og mellomstore bedrifter rammes hardt av de tøffe tidene.

Det melder inkassoselskapet Kredinor, som tirsdag la frem sin kvartalsvise rapport Kredinor Innsikt. Rapporten tar for seg nøkkeltall fra inkassoutviklingen. Selskapet har om lag 30 prosent av inkassovolumet i Norge.

Ifølge rapporten har inkassosaker økt mest hos privatpersoner som har pågående inkassosaker fra før.

– Mens økningen av inkassosaker for privatpersoner er på 4 prosent, er det en nedgang på 3 prosent unike personer registrert med inkassosaker hos oss. Det kan tyde på at de som allerede har én inkassosak gående, ofte får flere, sier Christoffer Steen-Hansen, analysesjef hos Kredinor, i en melding tilknyttet rapportfremleggelsen.

Ifølge selskapet er økningen største hos de under 25 år. Her var økningen i inkassosaker på 28 prosent mot fjoråret. I aldersgruppen 26-41 år er økningen 8 prosent, mens hos de over 58 år er nedgangen på 5 prosent.

Statistikken viser også at gjeldsbeløpene som går til inkasso blir stadig større, med en 30 prosent økning fra i fjor.

Flere boliglån til inkasso

Ifølge rapporten har 17 prosent flere boliglån gått til inkasso i 2023, sammenlignet med 2022. Økningen er størst for de under 25 år, der boliglån-inkassosakene har økt med 47 prosent. For de over 58 år er økningen på 13 prosent.

- Enkelt sagt kan vi si at boliglånene nå spiser halve lønnen for «makserne», de som har lånt fem ganger inntekten sin, sier Kredinors analysesjef.

I en undersøkelse Norstat nylig gjennomførte for Kredinor, blir det slått fast at 25 % av nordmenn ikke vil klare en uforutsett utgift på 10.000 kroner.

Rapporten melder videre om flere konkurser innen bygg og anlegg, varehandel tjenesteyting og overnatting/servering. Inkassosaker blant bedriftene har økt med 14 prosent fra i fjor.