<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wilhemsen-opprørere anker dommen

Wilhelmsen-arvingene har bestemt seg for å ta omkamp mot Thomas Wilhelmsen, og anker tingrettsdommen. 

Publisert 26. apr. 2024 kl. 14.23
Oppdatert 26. apr. 2024 klokken 15.31
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 651 ord
KLARE FOR NY RUNDE: Hannah Eshete Wilhelmsen, Cathrine Løvenskiold Wilhelmsen, Hedvig Juell, Andreas Damm, Maren Juell og Helen Juell har anket dommen fra tingretten.  FOTO: Iván Kverme

Mer enn en måned etter at nederlaget kom i form av en dom fra Ringerike, Asker og Bærum tingrett, melder Thomas Wilhelmsens tante og fire kusiner at de er klare for en ny runde i retten. Anken ble levert fredag. 

– Vi registrerer at M-gruppen ønsker å anke dommen fra Tingretten til tross for at de har igangsatt tre prosesser for domstolene i de senere år og alle med samme utfall. Ettersom dette fortsatt er en prosess som verserer i rettsapparatet, ønsker vi ikke kommentere saken ytterligere, sier Olav Fr. Perland, partner i Wiersholm. Han er en av Thomas Wilhelmsens advokater. 

Tvangssparing

Rettssaken, som gikk over 19 dager i januar og februar ga et innblikk i en betent konflikt om familiens finansformue på over 6 milliarder kroner. Saksøkernes påstand var at Thomas Wilhelmsen har utsatt dem for tvangssparing av utbyttene fra den børsnoterte virksomheten, og kravet var at to at de private eierselskapene skulle oppløses eller verdiene innløses. 

Striden i Wilhelmsen-familien

Wilhelmsen-familiens finansformue, som anslås til 6,4 milliarder kroner, er kjernen i rettsaken, som gikk for Ringerike, Asker og Bærum tingrett i januar og februar. 

Formelt er det selskapene Allora, Snotra, Hetija Invest, Saraswati, samt Andreas Damm, Wilhelm Damm og Hannah E. Wilhelmsen som har rettet søksmål mot de private selskapene i familiens eierstruktur: Kassiopeia, Taurus og W. Wilhelmsen. 

I praksis står Thomas Wilhelmsen på den ene siden, mens hans tante Helen Juell, fire kusiner og to andre slektninger er saksøkerne. 

De syv saksøkerne hevder de er utsatt for tvangssparing av utbyttene fra den børsnoterte virksomheten. De krever at to av de sentrale familieholdingselskapene i den private delen av Wilh. Wilhelmsen-gruppen skal oppløses. Virksomheten i de børsnoterte delene av gruppen, Wilh. Wilhelmsen Holding og Wallenius Wilhelmsen, berøres ikke.

Rettssaken er den andre av to mellom Wilhelmsen-arvingene. I fjor sommer gikk Hannah E. Wilhelmsen rettens vei for å få tilgang til arven etter faren. Hun tapte saken i tingretten, men har anket til lagmannsretten. 

– Hovedspørsmålet er om det foreligger brudd på vinningsformålet; det er det retten må ta standpunkt til, sa saksøkernes advokat Nils-Henrik Pettersson i sin prosedyre.  

Det mente dommeren at det ikke var. Ifølge dommen kan det etter bevisførselen ikke ses å være sannsynliggjort myndighetsmisbruk, brudd på lojalitetsplikt, forskjellsbehandling, motsetningsforhold eller annet som skulle kunne gi grunnlag for innløsning.

Ifølge dommen er heller ikke kravene om «særlig tungtveiende grunner» som må foreligge for oppløsning eller innløsning oppfylt.

Derimot ble saksøkerne beskrevet som kravstore: «Opplysninger som har fremkommet gjennom bevisførselen trekker derimot i retning av at saksøkerne ved sin handlemåte har forsøkt å vanskeliggjøre forholdene som ledd i et forsøk på å komme ut av selskapsforholdet/få tilgang til underliggende verdier (...). » het det i dommen. 

Flere prosesser

Da dommen falt sa Thomas Wilhelmsen: 

MANGE PROSESSER: – M-Gruppen, mine kusiner og tante, har de senere år ført en rekke prosesser for domstolene, sa Thomas Wilhelmsen da dommen falt. FOTO: Iván Kverme

– M-Gruppen, mine kusiner og tante, har de senere år ført en rekke prosesser for domstolene. Denne saken er den tredje i rekken, og alle har så langt hatt samme utfall. Jeg håper med dette at vi nå kan fokusere på selskapene og våre felles interesser knyttet til dem, fremfor rettslige prosesser.

Ny omkamp

En av de to andre sakene han snakker om er kusine Hannah Wilhelmsens sak mot Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse. Hun mente at ordningen der den ene kontrollerende aksjen i hennes selskap Tikal bare midlertidig var overført til Tom Wilhelmsens stiftelse, og ønsket nå kontroll over denne. Hun tapte saken på alle punkter, men dommen er anket og saken skal behandles i lagmannsretten i juni. 

Den andre saken var da selskapet til en annen kusine, Pontine Paus, ba om gransking av forvaltningen av verdiene i gruppen i 2021. Kravet ble avvist i en kjennelse fra tingretten. 

45,2 millioner kroner 

Et kobbel av advokater var involvert i tingrettssaken, noe som har medført svært høye sakskostnader. Saksøkerne hadde selv advokatomkostninger på 16,8 millioner kroner, mens de også ble idømt Thomas Wilhelmsens saksomkostninger på 28,4 millioner kroner.